Leestijd: 4 minuten

Er is niets zwaks aan het zijn van een zeer gevoelige man, en het is tijd om dat stigma aan te vechten. 

  

Als je ooit is verteld dat je ’te gevoelig’ bent, kan dat zijn omdat je een HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent, met andere woorden, een zeer gevoelig persoon. En zo ja, dan ben je niet de enige: HSP’s vormen 15-20 procent van de bevolking. HSP zijn betekent niet dat je een stoornis hebt – het is een biologisch verschil waarmee sommige mensen worden geboren, zowel mannen als vrouwen in ongeveer gelijke aantallen. 

  

Volgens Jason Fierstein,  onderzoeker en oprichter van Phoenix Men’s Counseling – die niet alleen met veel HSP’s werkt, maar er zelf ook een is – verschillen HSP-kenmerken bij mannen niet veel van HSP-kenmerken bij vrouwen. De manier waarop de kenmerken door anderen worden waargenomen en geaccepteerd, doet dat echter wel. Hij zegt dat de samenleving bepaalde culturele overtuigingen en verwachtingen van beide geslachten heeft, en dat sommige eigenschappen rond gevoeligheid als meer stereotiep vrouwelijk worden beschouwd – en meer worden afgewezen als ze van mannen komen.   

“Mannen kunnen in deze zin als ‘zwak’ worden gezien, omdat jongens worden opgevoed om meer mannelijke eigenschappen te belichamen, waaronder het opvullen van gevoelens en emoties en leren om ‘hard’ te zijn”, voegt hij eraan toe. Maar dit beperkt mannen, legt Fierstein uit, en kan zeer gevoelige mannen stigmatiseren om zichzelf te onderdrukken wanneer ze als ’te gevoelig’ worden beschouwd. Dus een van de grootste uitdagingen waarmee sommige mannen kunnen worden geconfronteerd, is het feit dat ze een zeer gevoelig persoon kunnen zijn – en het vervolgens te omarmen voor al zijn uitdagingen en voordelen. 

  

“Er is niets zwaks aan het feit dat mannen gevoelig zijn, en totdat dat stigma echt wordt uitgedaagd, moeten mannen erop vertrouwen dat hun gevoeligheid hen alleen maar kan helpen, vooral in hun verschillende relaties”, zegt Fierstein. 

  

>> Benieuwd of jij er een bent? Hier zijn enkele belangrijke tekenen dat jij een zeer gevoelige man bent – of kent. Houd er rekening mee dat deze eigenschappen ook voorkomen bij hooggevoelige vrouwen (zowel kinderen als volwassenen). 

  

Tekenen dat jij een hooggevoelige man bent 

  

 1. Je wordt gemakkelijk overweldigd door zintuiglijke input, van felle lichten tot plotselinge geluiden, zoals een politiesirene.

  

Veel mensen kunnen felle lichten en politiesirenes opmerken, maar hooggevoelige mannen hebben er meer last van dan niet-HSP-mannen; in plaats van dat de stimulus op de achtergrond van hun geest is, staat deze op de voorgrond. 

  

 1. Je verwerkt informatie sneller.

  

Hooggevoelige mannen nemen en verwerken meer informatie sneller dan hun minder gevoelige leeftijdsgenoten. “Hoewel sommigen gevoeligheid een zwakte noemen, zie ik het als een superkracht”. 

  

 1. Je bent gevoelig voor de stemmingen van andere mensen.

  

Hooggevoelige mannen zijn niet alleen gevoelig voor de stemmingen van anderen, maar ook de persoon zijn die hun vrienden het liefst in vertrouwen nemen. “Je vrienden beschrijven je misschien als begripvol en empathisch”. 

  

Dit kan echter soms nadelig zijn, omdat het emotioneel vermoeiend voor je kan zijn om constant de stemmingen en gevoelens van anderen in je op te nemen. 

  

 1. Je bent je meer bewust van je behoeften.

  

“Hooggevoelige mannen kunnen hun zeer gevoelige aard herkennen als de kracht die het is en leren hoe ze het als een nuttig hulpmiddel kunnen gebruiken”. Als gevolg hiervan, voel je je meestal meer op je gemak dan niet-HSP’s bij het doen van specifieke verzoeken om aan je behoeften te voldoen, of het nu gaat om het vragen om meer gedetailleerde instructies voor een werkproject of om ervoor te zorgen dat je partner weet hoe je het liefst genegenheid ontvangen. 

  

 1. Je bent emotioneler.

  

De hooggevoelige man kan emotioneler zijn dan niet-HSP-mannetjes. “Je bent gevoelig voor andere mensen en hun opmerkingen, en je kunt je gevoelens gemakkelijk kwetsen”. “Je bent ook meer afgestemd op je vrouwelijke aspecten – zoals liefde, schoonheid, mededogen, empathie en koestering – maar je kunt ook in tranen zijn. Dit kan positief zijn omdat hooggevoelige mannen in aanraking kunnen komen met gevoelige situaties die emotionele respons vereisen.” 

  

 1. Je bent consciëntieus en detailgericht.

  

Hooggevoelige mannen hebben de neiging om gewetensvol en detailgericht te zijn, wat erg handig kan zijn op het werk, omdat je fouten vermijdt. Je kunt echter ook uitgeput raken als je te veel tegelijk te doen hebt. 

  

“Op het werk kunnen mannen die HSP’s zijn, gewaardeerd worden vanwege hun begrip in een personeelsbestand met een groeiend percentage vrouwen”. “Bovendien is hun vermogen om op details te letten en ervoor te zorgen dat een werkplek niet fysiek overprikkelt, gunstig voor elk team.” 

  

 1. Je bent een ideale leider.

  

In verband met het bovenstaande lenen zeer gevoelige mannenkenmerken – zoals hun opmerkzaamheid en aandacht voor detail – zich voor zulke mannen die uitblinken in een leidende positie. Je hebt bijvoorbeeld zoiets van om empathisch en ontvankelijk te zijn voor de gedachten en meningen van jouw collega’s, en ook om te weten hoe je taken het beste kunt delegeren. “Je bent ook creatief en hebt een grote en actieve verbeeldingskracht, wat ook nuttig kan zijn”. 

  

 1. Je houdt(altijd) niet van verandering.

  

Over het algemeen houden HSP’s niet van verandering, omdat het te veel nieuwe prikkels met zich meebrengt. In plaats daarvan houden ze van hun huidige routines. Als deze routines worden gewijzigd, kan het je afschrikken en meer tijd kosten om je aan te passen dan bij een niet-HSP. 

  

 1. Je hebt geen hoge pijndrempel.

  

In tegenstelling tot het typische mannelijke stereotype – de man die overal zijn tanden en spieren door kan knarsen – zijn HSP-mannen gevoeliger en vatbaarder voor pijn dan niet-HSP’s, of het nu emotioneel of fysiek is, zoals kritiek van iemand of hoofdpijn of letsel. 

   

 1. Je krijgt gemakkelijk een“hangry”.

  

Omdat HSP’s gevoeliger zijn voor dingen zoals pijn en stimulerende middelen, zoals cafeïne, zijn ze ook gevoeliger als het gaat om hangry – honger + boos – wat hun humeur snel kan verstoren. 

  

 1. Je hebt tijd voor jezelf nodig.

  

Net als bij introverte mensen, zorgt overstimulatie er vaak voor dat zeer gevoelige mannen hunkeren naar tijd voor zichzelf – overal waar ze privacy kunnen vinden, weg van externe prikkels. “Je hebt tijd nodig om op te laden”. Je hebt waarschijnlijk gehoord van de ‘mancave’ en dit concept is vergelijkbaar. 

  

 1. Je vermijdt entertainment met geweld, zoals films, muziek of tv-programma’s.

  

Hoewel er tal van uitzonderingen zijn, hebben hooggevoelige mannen de neiging niet van films, muziek of tv-programma’s met sterk geweld te houden, omdat ze emotioneel te veel voor hen zijn en angst kunnen veroorzaken – wanneer de film, het nummer of de tv-show voorbij is, blijft het in de geest van de HSP hangen. Als dit jou beschrijft, val je mogelijk in de HSP-categorie. 

  

 1. Je waardeert de kleine dingen die de zintuigen wakker maken.

  

Hooggevoelige mannen zijn misschien meer ontvankelijk voor kleine dingen die de zintuigen prikkelen, of het nu een ontspannend muziekstuk is, een schilderij of de smaak van wat ze ook eten. Terwijl anderen misschien niet lang nadenken over zulke dingen, zijn hooggevoelige mannen zoals jij zich er meer dan bewust van en genieten ze er zelfs van.