Klinkt het volgende allemaal zoals jij het momenteel ervaart? Coaching bij HSP
- Je voelt alles diep en hebt vaak sterke emoties.
- Je raakt snel overweldigd door stress op het werk of in relaties.
- Je trekt je terug / isoleert je wanneer je overweldigd bent, misschien trek je je terug in eenzaamheid of op het toilet om te huilen of te herpakken.
- Je bent een perfectionist of pleaser en kan sterk zelfkritisch zijn.
- Je bent gevoeliger op drukke plaatsen / grote mensenmassa’s, voor warme / koude temperaturen, krassende stoffen of labels, harde geluiden of sterke geuren dan andere mensen.
- Je worstelt met veranderingen / overgangen en het nemen van beslissingen (zeker onder tijdsdruk).
- Na een drukke dag of een gezellig uitje heb je tijd nodig om te ontspannen.
- Je worstelt met het loslaten van dingen die zijn gebeurd of gezegd, terwijl je er lang over piekert.
- Je voelt je vaak bezorgd, angstig of emotioneel uitgeput en weet niet waarom.
- Je hebt moeite om in slaap te komen door alles waar je aan denkt.
Je bent mogelijk een zeer gevoelige persoon (HSP)
Maak je geen zorgen, dat betekent niet dat er iets mis is met jou.
Hoge gevoeligheid, of Sensory Processing Sensitivity (SPS), is een volkomen normale eigenschap die voorkomt bij 15-20% van de bevolking en is goed onderzocht en gedocumenteerd door Dr. Elaine Aron en vele anderen. Het is geen stoornis of diagnose, maar eerder een normale eigenschap die van nature voorkomt als onderdeel van iemands aangeboren temperament.
Het komt niet alleen voor bij mensen, maar zelfs bij dieren en wordt verondersteld te worden voortgezet omdat het nuttig is om te overleven vanuit een evolutionair standpunt.
Wat is een hooggevoelige persoon?
Elke hooggevoelige persoon is uniek en heeft zijn eigen gevoeligheidsgebieden. Maar het onderzoek toont aan dat er vier kenmerken zijn die alle HSP’s gemeenschappelijk hebben. Ze worden vertegenwoordigd door de afkorting D.O.E.S.
D – DIEPTE VAN VERWERKING
Depth of Processing is een van de fundamenten van de HSP-eigenschap. Onderzoeksstudies met behulp van MRI-hersenscans hebben aangetoond dat bij blootstelling aan dezelfde prikkels, de hersenen van zeer gevoelige mensen meer geactiveerd werden dan de hersenen van niet-zeer gevoelige mensen, wat een grotere diepgang van de verwerking van dezelfde informatie laat zien. Deze diepgang van de verwerking kan leiden tot een zorgvuldige afweging van alle mogelijkheden, waardoor het soms langer duurt om een beslissing te nemen of langer pauzeert voordat actie wordt ondernomen of een vraag wordt beantwoord.
O – OVERSTIMULATIE
Omdat 80% – 85% van de bevolking niet hooggevoelig is, is de wereld waarin we leven niet altijd ontworpen voor ons fijn afgestelde zenuwstelsel (denk aan: luidruchtige / drukke steden, snelle of hogedruk werk- / schoolomgevingen, enz. ). Dingen die worden geregistreerd als een 1 op de schaal van een niet-HSP, lijken misschien meer op een 10 op de schaal van een HSP. Dit betekent dat HSP’s gevoeliger kunnen zijn voor overstimulatie en overweldiging, omdat we zoveel meer oppikken en het dieper verwerken.
E – EMOTIONEEL RESPONSIEF / EMPATISCH
HSP’s voelen diep en reageren sterker op emotionele ervaringen – zowel de positieve als de negatieve. Dit betekent dat onze omgeving erg belangrijk is omdat we meer worden beïnvloed door onze omgeving (mensen en plaatsen) dan door anderen. Maar vrees niet, dit hoeft niet per se een slechte zaak te zijn: onderzoek toont aan dat we het vermogen hebben om uit te blinken boven veel niet-HSP’s als we een positieve omgeving krijgen om in te gedijen.
Hersenscans hebben ook een hoger activiteitsniveau aangetoond voor HSP’s in de delen van de hersenen die ons helpen om te gaan met de emoties van andere mensen, wat betekent dat HSP’s een groter vermogen tot empathie hebben.
S – SENSING SUBTLETIONS
HSP’s pikken subtiele details op die anderen missen (zoals kleine veranderingen in onze omgeving, of non-verbale signalen van andere mensen, etc.). We worden ook meer beïnvloed door sensorische input zoals sterke geuren, felle lichten, harde geluiden (intense schrikreacties komen vaak voor), jeukende stoffen, warme of koude temperaturen en honger.
Veelvoorkomende uitdagingen voor hooggevoelige mensen (HSP’s)
Gezien hoeveel we alles om ons heen oppikken en onze neiging om dingen diepgaand te verwerken, kunnen HSP’s gemakkelijk overweldigd of emotioneel uitgeput raken. Enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee HSP’s te maken kunnen krijgen als we niet de juiste tools en emotieregulatie technieken hebben gekregen, zijn:
-Overweldigen / overprikkelen
-Angst en depressie
-Verlegenheid of sociale angst
-Afkeer van “small-talk” of oppervlakkige relaties
-Intense emoties (zowel goed als slecht)
-Moeite met veranderingen / overgangen of beslissingen nemen
-Zich onbegrepen / geïsoleerd / alleen voelen
-Stress van werk of school
-Perfectionisme
-Geen prioriteit geven aan onszelf of gezonde grenzen / limieten stellen met anderen (bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen)
Maak je geen zorgen, het is niet allemaal slecht – HSP zijn is een geschenk!
“ De kwaliteit van kracht bekleed met tederheid is een onverslaanbare combinatie …”
“Hoogsensitief” kan in onze samenleving soms een negatieve bijklank hebben, maar dat wil niet zeggen dat jij dat bent. We zijn op geen enkele wijze zwak of gebroken. En je hoeft niet “harder te worden”. HSP’s hebben gewoon een fijner afgesteld zenuwstelsel dan de rest van de bevolking, waardoor wij (ja, ik ben er ook een) informatie / stimuli kunnen oppikken en diepgaand verwerken die de meeste mensen niet eens registreren.
Dit kan eigenlijk een geschenk zijn, als een HSP eenmaal weet hoe hij ermee moet werken. Hoogsensitief zijn heeft veel voordelen.
We zijn meestal:
- Slim, intuïtief en opmerkzaam, merkt vaak nuances op die anderen missen
- Zeer empathisch, medelevend en rekening houdend met de gevoelens van anderen
- Gewetensvolle medewerkers / studenten
- Creatief op een of meer levensgebieden (kunst, muziek, schrijven, probleemoplossing, etc.)
- Diep geraakt door kunst of natuur & verbonden met dieren
- Snelle leerlingen en diepzinnige denkers
Het is echt meer een superkracht, als je eenmaal leert hoe je het moet gebruiken.
Wat als je dit zou kunnen…
-Leer jouw sterke emoties te beheersen zonder overweldigd te raken of je terug te trekken.
-Stap uit de emotionele achtbaan en blijf kalm, zelfs als de dingen intens aanvoelen.
-Maak je geen zorgen meer en voel je niet gestrest, zodat je natuurlijke intelligentie kan doorschijnen.
-Kies wanneer je iets wilt loslaten, zodat je gemakkelijker in slaap kunt vallen of kunt ontspannen.
-Stop met de gedachte dat je gebroken bent, je gevoeligheid zou moeten verbergen of ‘harder moet worden’.
-Leer hoe je met jouw gevoeligheid kunt werken, zodat je jouw relaties kunt verbeteren.
-Jouw gevoeligheid omarmen en jouw unieke gaven / sterke punten vinden zodat ze voor je kunnen werken!
Hoe ziet coaching eruit voor HSP’s?
Veel mensen hebben geen benul van de eigenschappen van hooggevoeligheid totdat de samenwerking begint, dus ik begin vaak met het verstrekken van zoveel mogelijk informatie en bronnen over de eigenschap. Vaak komen klanten naar me toe met het gevoel dat ze “gewoon anders” zijn of dat er “iets mis met hen” is. Dus, leren wat de eigenschap van hooggevoeligheid eigenlijk betekent, zal veel van de mythen en leugens verdrijven die de westerse samenleving ons voedt over gevoeligheid. Je hoeft niet te worden gerepareerd!
Dat gezegd hebbende, kunnen er sommige gebieden in jouw leven zijn waar je niet weet hoe je met jouw gevoeligheid om moet gaan, in de weg zit (je ervaart bijvoorbeeld stress, angst, depressie, enz.). Dat is heel gebruikelijk, omdat onze samenleving er niet goed in is om mensen te begrijpen – laat staan te onderwijzen – over gevoeligheid en hoe ze ermee om moeten gaan. Ik werk met elke cliënt individueel om vast te stellen wat jouw uitdagingen zijn en om jou te leren omgaan met jouw gevoeligheid, zodat het niet langer leidt tot overprikkeling die jouw leven of werk in de weg staat.
Leren werken met jouw gevoeligheid kan vele vormen aannemen, en we zullen samen bekijken welke het beste bij jou passen. Ik leer klanten vaak mindfulness- / bewustwordingspraktijken om een beter begrip te krijgen van emoties en patronen in hun leven die misschien niet werken. En dan voegen we vaardigheden en technieken toe om de dingen effectiever aan te pakken. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je formele zittende meditatie moet gaan doen!
Je hebt altijd zelf de keuze hoe we jouw behandeling aanpakken en ik werk samen met mijn klanten om erachter te komen wat voor elke persoon het beste werkt.
Nu weet ik dat je misschien nog wel wat zorgen of vragen hebt over coaching voor HSP’s …
Betekent een HSP dat ik zwakker ben dan andere mensen?
Absoluut niet!!! Gezien de hoeveelheid sensorische gegevens die je verwerkt, integreert en reageert, zou ik eigenlijk zeggen dat je op veel manieren sterker bent. In westerse culturen heerst een misplaatst idee dat het hebben of tonen van sterke emoties iemand op de een of andere manier zwak maakt. Misschien heb je mensen dingen tegen je laten zeggen als: “Je bent te gevoelig”, “Schud je schouders maar af”, “Je moet gewoon een dikkere huid krijgen”, “Wees niet zo’n mietje / jankert”, of “Waarom maakt je hier zo’n issue van?”.
Mensen die dat soort dingen tegen een HSP zeggen, doen dat waarschijnlijk omdat ze niet begrijpen hoe het is om zoveel op te merken en door zoveel dingen te worden beïnvloed. Een HSP zijn is, als een zeer gevoelige metaaldetector zijn: het is precies wat je wilt als je op de bodem van de Noordzee naar schatten aan het slepen bent … maar als je diezelfde metaaldetector naar Amsterdam brengt zonder er een beschermend omhulsel op te plaatsen, dan zal hij constant afgaan omdat het ZOVEEL SIGNALEN oppikt!
Het kunnen voelen van subtiliteiten die anderen missen, kan een enorm voordeel zijn, en daarom blijft de evolutie de eigenschap bestendigen. En als je eenmaal hebt geleerd hoe je alle input moet beheren, is er geen limiet aan wat je kunt doen met je pas ontdekte superkracht!
Is hoge gevoeligheid hetzelfde als zintuigen verwerkingsstoornis, autisme?
Nee. Een hooggevoelig persoon zijn is geen aandoening, het is een volkomen normale biologische eigenschap, net als rood haar of blauwe ogen. Ongeveer 1 op de 5 mensen zal de eigenschap van hooggevoeligheid bezitten, of wat in het onderzoek soms Sensory Processing Sensitivity (SPS) wordt genoemd. Het verschilt van sensorische verwerkingsstoornis (SPD), autismespectrumstoornis (ASS) en hoogbegaafd zijn. Er lijken misschien enkele overeenkomsten aan de oppervlakte, maar onderzoek naar de hersenen laat zeer verschillende onderliggende neurologische processen zien.
Mensen met SPD, autisme of hoogbegaafden lijken vaak gevoelig te zijn voor bepaalde prikkels / omgevingen, net als hoogsensitieve mensen, en ze kunnen “meltdowns” krijgen als ze overprikkeld worden. Ze hebben echter doorgaans ook moeite om sociale signalen te lezen, impliciete betekenissen te begrijpen en empathie voor anderen te koesteren – allemaal gebieden waarin HSP’s uitblinken.
Als een HSP zijn zo gewoon is, waarom heb ik dit dan tot nu toe nog niet gehoord?
De term HSP werd oorspronkelijk bedacht door Dr. Elaine Aron, een psycholoog, in haar boek uit 1996, The Highly Sensitive Person. Voorafgaand aan het onderzoek van Dr. Aron bij hoogsensitieve mensen, werden verschillende aspecten van de eigenschap onderzocht onder verschillende namen, waarvan de meeste gericht waren op negatieve aspecten van de eigenschap, zoals verlegenheid of sociale remming. Ze was echter de eerste die het wist te onderscheiden en in staat was om een unieke eigenschap te identificeren die alle ongelijksoortige kenmerken verenigde die eerder bestudeerd waren en ook de geschenken omvatte.
Sindsdien is het onderzoek naar HSP’s drastisch toegenomen, met hogere niveaus van hersenactiviteit bij taken waarbij subtiele waarnemingen, empathie en vele andere gebieden betrokken zijn. Maar het duurt lang voordat onderzoek de reguliere cultuur bereikt, dus er zijn nog steeds veel misvattingen en mythen over hoogsensitieve mensen. We worden soms minachtend ‘verlegen’, ‘zwak’, jankerds’, ‘onhandig’ of ’te gevoelig’ genoemd door mensen die niet echt begrijpen wat het betekent om een HSP te zijn.
In sommige oosterse culturen worden HSP’s meer gerespecteerd en gewild door hun leeftijdsgenoten vanwege hun empathie, goede luistervaardigheden en hun vermogen om in de gemeenschap te functioneren. Maar in de meeste westerse culturen, waar concurrentie en kapitalisme de boventoon voeren, wordt de eigenschap van hooggevoeligheid vaak ondergewaardeerd. De westerse samenleving begint echter langzaamaan de waarde te erkennen van zachte vaardigheden zoals empathie – vaardigheden die van nature bij HSP’s komen.
Mijn missie is om mensen bewust te maken van de eigenschap van hooggevoeligheid, zodat mensen die hooggevoelig zijn of mensen die een ouder / leraar zijn van of partner zijn van een hoogsensitief persoon, de eigenschap en alle geschenken die het kan brengen, echt begrijpen.
Ik ben extravert, kan ik nog steeds een HSP zijn?
Absoluut! Uit onderzoek blijkt zelfs dat 30% van alle HSP’s extraverte zijn. Dit lijkt misschien verwarrend omdat veel hoogsensitieve mensen de neiging hebben om introvert te zijn en hun tijd alleen waarderen. Maar hooggevoelig zijn en extravert zijn, sluiten elkaar niet uit.
Extraverte HSP’s hebben vaak ook overgangstijd nodig na een drukke dag of kunnen overprikkeld worden door sociale interacties, ondanks dat ze zich er ook door energiek voelen. In het begin kan dit moeilijk te beheren lijken, omdat je je aangetrokken voelt tot zeer stimulerende activiteiten of sociale situaties, maar jezelf er dan ietwat door overweldigd of uitgeput door voelt vanwege de aanval van zintuiglijke input. Dit is volkomen normaal voor een extraverte HSP en ik kan je leren hoe de behoeften van zowel extravert als hooggevoeligheid in evenwicht zijn.
Ik woon niet in de buurt, kunnen we dan wel samen werken?
Ja! Hoewel coaching in real life het beste effect heeft en ik in het uiterste zuiden van Nederland woon, werk ik met HSP’s (en ouders van HSP’s) in heel Nederland en daarbuiten.
Mensen die worstelen met ernstige angst, depressie of trauma adviseer ik coaching in real life. Er komen ook mensen vanuit bijvoorbeeld Den Haag en Antwerpen. Als dat voor jou een probleem is, dan kan ik je helpen in contact te komen met een HSP-deskundige in jouw omgeving voor dat diepere niveau van ondersteuning.
HSP Coaching die bijvoorbeeld online of telefonisch plaatsvindt, is geschikt voor mensen die:
- Net de HSP-eigenschap aan het ontdekken zijn en willen leren hoe het in hun leven past.
- Op zoek zijn naar hulpmiddelen om de eigenschap van gevoeligheid te beheersen, zodat hun natuurlijke gaven er doorheen kunnen schijnen
- Zich overweldigd voelen en coaching nodig hebben om stress te verminderen
- Worstelen met een bepaald aspect van het zijn van een HSP en het hun leven in de weg staat.
- Moeite hebben met het omgaan met hun gevoeligheid op school of op het werk en tips nodig hebben om het minder overweldigend te laten aanvoelen
- Worstelen met gevoeligheid in relaties (persoonlijk of professioneel) en willen leren hoe ze deze beter kunt navigeren
- Op zoek zijn naar een verandering in hun leven of carrière om hun HSP-systemen beter te ondersteunen, maar niet weten welke stappen ze eerst moeten ondernemen
- Blijven vastlopen in patronen van overdenken die leiden tot gedachten spiralen of moeite hebben met slapen / ontspannen
Wil jij je overweldiging beheren, zodat je gaven gaan schitteren?
Ik heb met heel veel hoogsensitieve volwassenen gewerkt om hen te helpen de uitdagingen van gevoeligheid het hoofd te bieden, zodat hun natuurlijke gaven doorschijnen en ze een gelukkiger, evenwichtiger leven kunnen leiden.
Plan een afspraak of vraag om info.