Leestijd: 4 minuten

Darmen en Brein dat kan het zijn!

Darmen en Brein dat kan het zijn!

Wist je dat …

  • …maar liefst 70% van je immuunsysteem zich in de darmen bevindt
  • …je darmen vol met beestjes zitten (bacteriën)
  • …de oppervlakte van je darmen maar liefst 150-200 m2 is
  • …in de dunne darm maar zelden kanker voorkomt
  • …de darmen een directe link met de hersenen hebben

Darmen en brein

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Zo merkt u dat wanneer u stress ondervindt, ook vaak last heb van uw buik. De oorzaken en fysiologische processen die ten grondslag liggen aan het Prikkelbare darmsyndroom (PDS) zijn lang een groot raadsel geweest. De laatste jaren is onze kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat we de “hersen-darm as” noemen. Deze term duidt aan dat de darm en brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. Het vinden van mogelijkheden om deze communicatie te verbeteren is waarschijnlijk de sleutel tot nieuwe succesvolle behandelingen van PDS.

De hersenen en de violist

De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats doordat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm, het zogenaamde “enterische zenuwstelsel”. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” verzonden, daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm. Dit kan vergeleken worden met het samenspel tussen een violist (de hersenen) en de viool (de darm). De muziek kan worden vergeleken met de darmfunctie. Wanneer een getalenteerde violist speelt op een uitstekend instrument, maar wordt gestoord door ander geluid, dan is de muziek niet van hoge kwaliteit ondanks de oorspronkelijk goede voorwaarden. Dat betekent dat er geen structurele stoornis van de hersenen ofwel de darmen ten grondslag hoeft te liggen aan een communicatiestoornis.

darmen en brein

Het prikkelbare darmsyndroom PDS

Het is niet gemakkelijk antwoord te geven op de vraag welke stoornis in communicatie tussen de darm en de hersenen optreedt bij PDS, omdat PDS een enorm heterogeen syndroom is. Op dit moment worden de diagnostische criteria nog steeds bepaald door de symptomen en niet door de onderliggende oorzaak of fysiologische processen. Er zijn theoretisch verschillende communicatiestoornissen mogelijk; de darmen sturen sterkere signalen dan normaal, de signalen worden versterkt op weg naar of in de hersenen, de hersenen sturen krachtiger of verkeerde signalen naar de darm, ofwel de darmen ontvangen de signalen niet op de juiste manier. Het enterische zenuwstelsel speelt in dit kader een belangrijke rol. Indien de zenuwcellen van dit netwerk overmatig worden geprikkeld, bijvoorbeeld door oxidatieve stress of ontsteking, dan zou dit tot PDS kunnen leiden.

Stress !

Er zijn vele mogelijke manieren waarop probiotische bacteriën kunnen bijdragen aan de behandeling van PDS. Theoretisch kan men aannemen dat alle effecten, die direct of indirect de gezondheid van het darmslijmvlies positief beïnvloeden, ook positief uitwerken op het signaalsysteem binnen de “hersen-darm as”. Bepaalde darmbacteriën produceren korteketenvetzuren, zoals boterzuur, die van groot belang zijn voor de gezondheid van het darmslijmvlies. Er zijn ook aanwijzingen dat bepaalde probiotische bacteriën de signaaloverdracht tussen darm en hersenen kunnen beïnvloeden door de productie van opoïd- en cannaboïdachtige substanties. De darmbacteriën bepalen ook mede de activiteit van zogenaamde proteaseremmers, die de darm beschermen tegen stoffen als tryptase en histamine die vrijkomen bij verschillende vormen van stress.

Serotonine, medicatie en hypnotherapie

De signaalsubstantie serotonine, welke zich voor een groot deel  in de hersenen bevindt en verder met name in de darmen, speelt een zeer belangrijke rol bij de regulatie van de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten. Het is helaas moeilijk om de activiteit van serotonine positief te beïnvloeden door voedingsveranderingen. Geneesmiddelen die de activiteit van serotonine verhogen, zoals veel soorten antidepressiva bijvoorbeeld, blijken ook werkzaam te kunnen zijn bij PDS. Maar door het bijwerkingenprofiel komt toepassing van deze medicijnen niet in aanmerking voor de algemene populatie met PDS. Zelfs alle nieuwe medicijnen die specifiek voor de behandeling van PDS zijn ontwikkeld, hebben door ernstige bijwerkingen geen registratie gekregen. Hypnotherapie daarentegen is daarvoor een zeer geschikte hulpbron waar bijwerkingen en contraindicaties nauwelijks tot niet voorkomen en resultaat inmiddels veelvuldig bewezen is. M.D.L. artsen (Maag Lever Darm) sturen hun patienten steeds vaker door naar de hypnotherapeut.

Meer weten of afspraak maken?

Wellicht ben je nu een stuk wijzer en misschien zijn er nog meer vragen in je opgekomen door dit verhaal.
Neem gerust vrijblijvend contact op om je vragen te stellen: 043-7634587 / contact@good-health.nl / contactformulier 
Natuurlijk kun je ook meteen een afspraak maken voor een Hypnotherapie of Yager Therapie behandeling