Leestijd: 6 minuten

De uitdagingen van een hooggevoelige man. 

Mannen worden opgevoed om ‘sterk’ en ‘stoer’ te zijn en om hun emoties niet te openbaren – wat moeilijk kan zijn voor hooggevoelige mannen. 

Een cultuur die een gedragspatroon dicteert waarin mannen geen emoties kunnen tonen, is schadelijk voor alle mannen, maar voor zeer gevoelige mannen is het verwoestend. 

  

Mijn hele leven heb ik me niet op mijn plaats gevoeld en had ik moeite om me aan te passen aan de traditionele manier waarop mannen zich ‘zouden’ gedragen. Ik voelde iets vreemds, een gevoelloosheid, een angst, een constant gevoel van altijd op de verkeerde plaats te zijn en me op de “verkeerde” manier te voelen. Ik zou nooit passen in het competitieve gesprek tussen mannen. Het was alsof anderen niet voelden wat ik voelde, alsof ze de wereld niet zagen zoals mijn gevoelige ziel die zag. 

  

In veel fasen van mijn leven, maar vooral toen ik een tiener was, dwong ik mezelf om me aan te passen. Ik had een groep mannelijke vrienden en ik zou proberen “stoer” te zijn zoals zij. Maar toen ik alleen was, vond ik mezelf en mijn gevoelige aard echt door boeken, liedjes en dramatische films die ik keek, bijna in het geheim, alsof ik een verborgen identiteit had. 

  

  

Lange tijd, bijna 40 jaar, begreep ik mijn gevoelige kant niet: mijn moeilijkheid om me aan te passen aan bepaalde omgevingen; mijn behoefte om alleen te zijn om mezelf op te laden; en mijn diepe emotionele reacties op mijn omgeving. Onnodig te zeggen dat het moeilijk was om het aan andere mensen uit te leggen. Ik heb ook nooit geloofd in het idee van succes dat mensen verkopen; Ik gaf altijd meer om het doel van mijn werk en de impact op de wereld dan om mijn salaris of de waarde van een bedrijf. Over het algemeen dacht ik dat ik veel gebreken had, waardoor ik niet kon voldoen aan de ‘harde’ en ‘mannelijke’ verwachtingen die de samenleving van mij had. 

  

Hoe ik me realiseerde dat ik een hooggevoelig persoon ben 

Op een dag maakte ik nader kennis met het begrip hoogsensitieve mensen (HSP’s) en voor het eerst begreep ik mezelf. 

  

Ik begon onderzoek te doen naar de eigenschap hooggevoeligheid, maar ik had nog steeds het gevoel dat er een deel van deze puzzel ontbrak: hoe hoogsensitief zijn gerelateerd is aan het feit dat ik een man ben. Om dit te onderzoeken, ging ik naar een mannengroep die bijeenkwam om hun gevoelens te uiten. Daar kon ik voor het eerst over mijn “zwakheden” praten, leerde ik kwetsbaar te zijn en kon ik de patronen van mannelijkheid ontcijferen, waardoor we vastzaten in vooraf vastgestelde rollen. Ik begon te begrijpen hoe het uiten van mijn gevoeligheid – in plaats van het te onderdrukken – een fundamenteel onderdeel is van wie ik ben. 

  

Mannen en gevoeligheid 

Vanaf zeer jonge leeftijd worden jongens onderworpen aan een gedragspatroon dat definieert wat het is om ‘een man’ te zijn. Mannen moeten sterk en vastberaden zijn en controle hebben. We leren dit meestal van onze ouders, maar ook van de samenleving door dingen als verhalen, boeken, films, grappen en gesprekken. 

  

Jongens die gevoelens uiten als angst, onzekerheid, angst en verdriet, worden gezien als watjes en worden buitengesloten en vernederd door andere jongens. Ze worden bestempeld als “baby’s” en leren dat ze hun huilen moeten inslikken en hun emoties moeten onderdrukken om te voorkomen dat ze worden lastiggevallen. Voor gevoelige jongens is de prijs die in deze samenleving moet worden geaccepteerd en goedgekeurd, het ontkennen van hun eigen aard. 

  

  

Ik besloot een paar andere hooggevoelige mannen te vragen naar hun jeugd. Verschillende zeiden dat ze opgroeiden met het label verlegen, met geen of weinig vrienden. Velen zeiden ook dat ze zich het grootste deel van hun leven buitengesloten voelden. Door hun gevoelige kant te ontkennen, worden veel mannen de helft van wie ze werkelijk zijn. 

  

Dit waren enkele van hun reacties over hun opvoeding: 

  

“Ze zeiden altijd dat ik veel huilde.” 

  

“Ik was verplicht mijn gevoeligheid te onderdrukken, vooral buiten de intimiteit van het gezin.” 

  

“Mijn moeder begreep het niet… ik werd vernederd omdat ik een huilebalk en verlegen was.” 

  

“Ik onderdrukte mijn gevoelens en onderdrukt ze tot op de dag van vandaag … maar soms kun je ze niet binnenhouden.” 

  

“Ik tekende om te kunnen uiten wat ik voelde.” 

  

Feit is dat jongens dezelfde menselijke behoeften hebben als meisjes. Sommige onderzoeken tonen aan dat babyjongens zelfs meer behoefte hebben aan aanraking en meer huilen dan meisjes als ze gefrustreerd zijn. Toch worden jongens vaak heel anders behandeld dan babymeisjes; ze worden fysiek minder getroost door hun ouders en worden gedwongen hun tranen in te slikken. Zo leren ze hun emoties te onderdrukken en het patroon zet zich voort naarmate ze ouder worden. 

  

Helaas is in veel gevallen de enige emotie die een vader zijn zoons tolereert, die van woede. Geweld lijkt een geaccepteerde en zelfs aangemoedigde vorm van expressie te zijn, en dan lijken jongens zich aan dit patroon aan te passen. Ondertussen zijn gedragingen die gewoonlijk worden geassocieerd met meisjes (empathie, gevoeligheid, mededogen) ook natuurlijk mannelijk gedrag – maar die manier van zijn wordt gewoon niet erkend of geaccepteerd in veel samenlevingen. 

  

Maar jezelf dwingen iets te zijn dat je niet bent, veroorzaakt lijden en is verwoestend voor hooggevoelige mannen, die veel harder moeten werken dan niet-gevoelige mannen om hun emoties te onderdrukken. Meldingen van hoogsensitieve mannen die lijden aan depressie en/of zelfmoordpogingen komen veel voor. 

Hooggevoelige mannen en relaties 

Ik denk dat het gebrek aan acceptatie en onderdrukking van hun gevoeligheid een schadelijk effect heeft op de relaties van hooggevoelige mannen. Sommige van de hooggevoelige mannen die ik sprak, geloofden dat hun hooggevoeligheid op zijn minst gedeeltelijk de oorzaak was van het beëindigen van hun romantische relaties. De een zei dat hij weinig romantische relaties had gehad, een ander zei dat hij de dingen te veel zou overdenken, en weer een ander onthulde dat het moeilijk voor hem was om open te staan. 

  

Romantische relaties zijn niet gemakkelijk voor hooggevoelige mannen. Ik denk dat dit teruggaat op het feit dat de samenleving aanmoedigt welke norm een man zou moeten volgen: sterk en stoer zijn en zijn emoties niet uiten. Dus romantische partners kunnen moeite hebben met het accepteren van een meer gevoelige man. Bovendien begrijpen niet-gevoelige typen misschien niet hoe HSP’s tijd nodig hebben om alleen op te laden; hun partners zouden dit persoonlijk kunnen opvatten (maar zouden dat niet moeten doen!). 

  

Aan de andere kant, wanneer deze mannen hun gevoeligheid laten uiten, kunnen hun fundamentele kwaliteiten hun relaties verbeteren. Een partner zou kunnen zien dat ze empathisch, idealistisch, koesterend zijn, veel om hen (en anderen) geven en een diepe verbinding waarderen versus een oppervlakkige verbinding. 

  

Hooggevoelige mannen en hun rol in de wereld 

De moderne wereld lijkt te zijn gebouwd onder het bevel van de mannen die het gewenste patroon van mannelijkheid creëerden en volgden dat hen ertoe bracht een hele cultuur te creëren op basis van concurrentie, waar mannen krachtig en overwinnend moeten zijn om waarde te hebben. Mannen worden vereerd als ze mensen, landen en sociale posities veroveren. Ook het gebruik van gewelddadige strategieën is een geaccepteerde manier om te slagen in de wereld en is aanwezig in veel op mannen gerichte activiteiten, zoals sport en in het bedrijfsleven en de politiek. De sterkste mannen worden beloond; er is een hiërarchie van macht waar alleen de sterken (en de “winnaars”) een stem hebben. 

  

  

Hooggevoelige mannen spelen echter een belangrijke rol in de samenleving omdat ze uitstekende waarnemers zijn, intuïtief, een systemische visie hebben en het vermogen hebben om verschillende benaderingen bij het oplossen van problemen te zien. Ze werken het liefst in een rustige omgeving zonder veel te praten (wat hun focus kan verstoren). Ze hebben ook de neiging zich te laten leiden door diepe ethische waarden en stellen een doel boven direct persoonlijk gewin. 

  

Sommige professionele waarden die gevoelige mannen delen, zijn hun gevoel voor eerlijkheid, duurzaamheid, creativiteit, efficiëntie, empathie, samenwerking, begrip, transparantie, integriteit, vrijheid en respect voor anderen. HSP’s leggen subtiele details vast die anderen misschien missen, en dit kan hen helpen te anticiperen op problemen en innovatieve oplossingen te creëren. Al deze kwaliteiten kunnen organisaties en politiek transformeren. 

  

Over de hooggevoelige mannen die ik sprak, zeiden ze dat ze hun gevoeligheid op het werk niet kunnen uiten; het is eerder iets dat verborgen moet worden. Maar om een samenleving gezond en duurzaam te laten functioneren, moet er een balans zijn tussen de verschillende stijlen van mannelijkheid. Hooggevoelige mannen kunnen dit evenwicht tot stand brengen: hun diepe meningen en observaties moeten worden overwogen, en meer moeten leidende posities innemen. In plaats van dat hun gevoeligheid als een nadeel wordt gezien, moet het worden gezien als de kracht die het is. 

  

We moeten de maatstaven voor succes en de diepgewortelde verwachtingen die ouders en leraren van jongens hebben veranderen – om ‘sterk’ en ‘stoer’ te zijn en hun emoties niet op hun mouw te dragen – voordat ze mannen worden. 

  

Als iedereen dit zou doen, zou het zijn van een zeer gevoelige man gewaardeerd worden, niet geschuwd. In de tussentijd kunnen wij hooggevoelige mannen alleen maar ons best doen om de negatieve ondertoon weg te nemen die horen bij het zijn van HSP’s. Het kost misschien veel werk, zelfreflectie en innerlijke ontwikkeling, maar geloof me, het is het waard. 

  

Wil je een-op-een hulp krijgen van een HSP-ervarings-deskundige? Neem dan contact op voor een passend advies. Als lezer van dit bericht krijg je 10% korting op je eerste traject. Benoem de kortingscode; #HSPuitdaging 

Ga jij een keer mee met een van onze HSP-mannen wandelingen?