Leestijd: 13 minuten

 Kies voor geluk:

4 manieren om elke dag voor geluk te kiezen

Voel je je nu in een sleur, vraag je je ooit af hoe je (ooit nog) gelukkig kunt zijn? Ben je rusteloos, ontevreden en ongeïnspireerd?

Misschien heb je het gevoel dat alle anderen gelukkiger en succesvoller zijn dan jij, en dat niets echt goed bij je gaat.

Misschien zijn je dagen voorspelbaar en afwachtend, en heb je weinig gevoel van prestatie of welzijn. Je zou heel goed naar je situatie kunnen kijken en denken “hoe kan ik gelukkig worden?”.

De waarheid is echter dat geluk een keuze is – en het is een keuze die je vandaag kunt maken.
Maar wat betekent het om te zeggen dat we eenvoudig kunnen kiezen hoe we gelukkig willen zijn? In dit artikel gaan we het antwoord op die vraag onderzoeken. Een deel van het antwoord is het aanbieden van vier concrete acties die je meteen kunt ondernemen als je voor geluk wilt kiezen.

Ik zal je door de fijne details van elk van deze technieken leiden, en je laten zien hoe je ze in je leven kunt toepassen.

 

Is geluk een gevoel of een keuze?

In werkelijkheid is geluk zowel een gevoel als een keuze.

Het begint door deze drie kleine woorden hardop tegen jezelf te zeggen: “Ik kies voor geluk.” Door op deze manier te besluiten gelukkig te zijn, begin je aan een reis die je gevoelens vrijwel onmiddellijk transformeert. Herhaal deze ook elke dag, het liefst meermaals!

Laten we eens nader kijken naar de zin waarin geluk een gevoel is en de zin waarin het een keuze is.

Dit zal de weg voorbereiden voor het maken van het soort veranderingen dat geluk op lange termijn bevordert.

Als mensen aan hun geluk denken, doen ze dat vaak op een soort hulpeloze manier.

Misschien betrap je jezelf erop dat je dit doet – nadenken over hoeveel pech je hebt, of hoe je geen macht hebt. In werkelijkheid heb je veel meer controle over je welzijn dan je denkt.

Je kunt dit duidelijker gaan zien als je de redenen begint te onderzoeken waarom geluk überhaupt in je leven bestaat.

>> Neem nu even de tijd om dat te doen………

Wat heb je bedacht? Misschien dacht je aan jouw lage zelfvertrouwen of lage eigenwaarde. Misschien heb je je gebrek aan zelfzorg opgemerkt. De manier waarop je niet de juiste tijd neemt om aan jouw behoeften te voldoen of jouw passie na te streven.

Je hebt misschien nagedacht over zelfvernietigend geluk, zoals uitstelgedrag en negatieve obsessie, of misschien ging je aandacht naar de bronnen van negativiteit in je leven – mensen die je naar beneden halen.

Hoewel het volkomen begrijpelijk is dat een van deze dingen jouw geluk kan ondermijnen, moet je er rekening mee houden dat al deze factoren door jou kunnen worden gecontroleerd en beïnvloed. Als je ervoor kiest om aan je eigen geluk te werken, heb je heel veel kracht om een ​​beter leven te creëren.

 

Geluk is een keuze – jij hebt een keuze

Kiezen om gelukkig te zijn omvat eigenlijk twee inhoudelijke componenten. De eerste is kijken naar de oorzaken van jouw ongeluk, zoals hierboven beschreven, en het aanbrengen van veranderingen in jouw leven die helpen om die bronnen van ontevredenheid aan te pakken.

Met dat alles gezegd, is het uiteindelijk niet je omgeving of je context die een rol speelt bij het al dan niet gelukkig zijn. Geluk komt eerder van binnenuit, dus het tweede onderdeel van het kiezen om gelukkig te zijn, omvat een aanpassing in perspectief.

Wat bedoel Ik met een aanpassing in perspectief? De gedachte hier is dat je een actieve keuze kunt maken om je te concentreren op dingen die je plezier brengen.

Met andere woorden, je kunt verschuiven van een perspectief van gebrek naar een perspectief van overvloed. Je kunt bijvoorbeeld opzettelijk de tijd nemen om af te stemmen op redenen om dankbaar te zijn, om je geïnspireerd te voelen en om je verbonden te voelen met de mensen om je heen.

Enkele van de technieken die Ik zal onderzoeken, zijn erop gericht je te helpen deze verschuiving te maken. Het is tenslotte niet gemakkelijk, zeker niet als je gewend bent om heel kritisch over jezelf te praten.

 

4 stappen die je moet nemen om gelukkig te zijn

Je weet nu dat kiezen hoe je gelukkig wilt zijn uit twee delen bestaat: veranderingen aanbrengen in je externe omstandigheden en veranderingen aanbrengen in je innerlijke leven zodat je gevoelens naar het positieve verschuiven.

Met dat in gedachten; laten we nu kijken naar vier concrete stappen die je kunt nemen om gelukkiger te worden. Terwijl je deze stappen doorloopt, begin je de controle te nemen en je leven te transformeren.

 

Stap 1: neem de controle over jouw leven

Stap 1 om te leren hoe je gelukkig kunt zijn, is simpelweg de controle over je leven overnemen.
We hebben ons allemaal wel eens buiten onszelf gevoeld – alsof het andere mensen zijn, en misschien gewoon pech, die bepaalt of we het goed doen in het leven. Natuurlijk zullen er altijd dingen in het leven zijn waar we geen controle over hebben.

Een van de belangrijkste sleutels om voor geluk te kiezen, is echter persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor jouw omstandigheden.

Er is zoveel dat je kunt beheersen, en het besef dat dit eerder bevrijdend dan beangstigend kan zijn is al helpend.

Erken dat het aan jou is om een ​​gelukkig en gezond leven te creëren dat je verlangt – en dat de enige grens aan je succes degene is die je aan jezelf stelt.

Gewoon je manier van denken veranderen en jezelf zien als de bestuurder van je eigen leven kan een heel eind komen om je te helpen gelukkiger te worden.

Het is echter ook de moeite waard om naar een aantal specifieke technieken te kijken die je kunnen helpen bij het nemen van controle.

 

Herschrijf je verhaal

Je verhaal herschrijven is een techniek die je helpt om jezelf en je levensverhaal in een geheel nieuw licht te zien.

Je begint met jezelf een simpele vraag te stellen: ben je op dit moment gelukkig en tevreden? Probeer dit voor elk gebied van jouw leven te beantwoorden. Denk aan jouw carrière, jouw relaties, jouw gezondheid en fitheid, jouw hobby’s, jouw geestelijke gezondheid, enzovoort.

Als het antwoord op een bepaald gebied “nee” is, stel jezelf dan de volgende vraag: wat is de reden? Het kan helpen om de antwoorden achter die vraag op te schrijven. Misschien ben je bijvoorbeeld niet gelukkig in je carrière omdat je je niet uitgedaagd en gestimuleerd voelt.

De volgende stap is om te schrijven over hoe je wilt dat de dingen zijn. Beschrijf jouw toekomstige carrière zo gedetailleerd mogelijk, met de nadruk op alle dingen die je gelukkig maken en waarom ze je gelukkig maken.

Als je tenslotte naar al deze aspecten van je herschreven verhaal kijkt, stel jezelf dan de vraag: wat moet ik doen om dit verhaal werkelijkheid te laten worden? Maak een lijst met actiepunten die de beweging weerspiegelen in de richting van wat je in je verhaal hebt beschreven.

 

Maak een dagelijkse routine

Nu je letterlijk hebt herschreven hoe je je verhaal ziet evolueren op alle belangrijke gebieden die bijdragen aan je geluk, kun je die inspiratie (en je bijbehorende actiepunten) gebruiken om een ​​nieuwe dagelijkse routine voor jezelf te bedenken.

Begin specifiek te worden – hoe vaak per dag of week zie je de ideale versie van jou die bepaalde dingen doet die bijdragen aan je toekomst?

Hoe besteedt de persoon die je zich in jouw verhaal voorstelde, zijn gemiddelde dag?

Jouw avonden?

Jouw weekenden?

Probeer een schema te maken dat de antwoorden op deze vragen weerspiegelt, vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je naar bed gaat. Een ochtendroutine is vooral belangrijk, omdat het de toon zet voor de komende dag.

Zorg ervoor dat elke geplande activiteit bijdraagt ​​aan een van jouw levensdoelen, maar vergeet niet dat sommige bijdragen gericht kunnen zijn op rust en zelfzorg.

Een van jouw doelen moet bijvoorbeeld een goede geestelijke gezondheid zijn – en dat betekent dat je bewust tijd moet plannen voor activiteiten zoals bijvoorbeeld yoga, meditatie, lezen en creatieve hobby’s.

Het is ook verstandig om periodes van ‘vrije tijd’ in te plannen, waarbij je je stemming en huidige behoeften laat bepalen wat er in het dagschema past.

 

Stap 2: Denk positief – overwin jouw negatieve gedachten

De tweede stap om te leren gelukkig te zijn, is dat geluk zich richt op het transformeren van je standaard emotionele toestand. Het is een ongelooflijk beproeving voor onze geest om te worden gedomineerd door negatief denken – voor ons om constant te klagen over de dingen die niet goed gaan en om ons te concentreren op de dingen die we willen maar niet hebben.

Een voorbeeld om aan te denken als je leert hoe je gelukkig kunt zijn, is dat je op een dag vaak een “slechte dag” verklaart, simpelweg omdat er die dag iets negatiefs is gebeurd.

Ook praten we vaak op wrede en zeer kritische manieren tegen onszelf, waarbij we ons concentreren op onze negatieve eigenschappen en “vergeten” onszelf te belonen voor het positieve.

Het is belangrijk om eraan te werken om deze mentaliteit te veranderen als je voor geluk wilt kiezen. Naast het verbeteren van jouw dagelijkse welzijn, kan het aannemen van een positieve instelling je helpen om de dingen te manifesteren die je in het leven wilt.

Zoals de Wet van Aantrekking ons leert, trekt hetzelfde soort aan – dus hoe gelukkiger je bent, hoe meer geluk je in je leven zult brengen.

 

Daag je innerlijke criticus uit

Om te ontdekken hoe je gelukkig kunt zijn, moet je positief denken en je negatieve gedachten overwinnen. Eerst moet je het opnemen tegen je innerlijke criticus. Dit is de stem in je hoofd die je vertelt dat je niet goed genoeg bent – dat je het nooit zult redden, dat niemand je serieus neemt.

Deze stem herinnert zich elke keer dat iemand tegen je praatte, en elke keer dat je je vernederd voelde. Negatief denken raakt ons allemaal, maar je kunt jezelf ertegen wapenen.

Een van de meest effectieve methoden is gebaseerd op socratische vraagstelling – de filosofische methode om onredelijke gedachten uit te dagen en aan te passen.

Stel dat je begint met de gedachte “Ik krijg nooit een baan waar ik van hou”. Stel jezelf de volgende vragen:

Wat is het bewijs voor deze overtuiging?

Hoe kan ik verkeerd interpreteren wat er aan de hand is?

Hoe zou een goede vriend mijn situatie bekijken?

Hoe zou ik deze huidige situatie zien als het een andere persoon overkwam?

Terwijl je door dit soort vragen gaat, verliest de oorspronkelijke negatieve gedachte zijn kracht – hij wordt blootgesteld aan de irrationele, zelf ondermijnende overtuiging die hij is.

Probeer aan het einde van de oefening met een vervangende overtuiging te komen. Bijvoorbeeld: “Ik heb succes gehad in mijn leven, en ik heb talenten. Dit is gewoon een hobbel in de weg. “

 

Oefen zelfcompassie

Een andere nuttige techniek om positieve gedachten te transformeren, is door zelfcompassie te oefenen – jezelf behandelen als een vriend of geliefde, en niet-oordelende vriendelijkheid aanbieden. Als je bijvoorbeeld een tegenslag hebt, begin je misschien in de negatieve te denken.

Maar als je even stilstaat en zelfcompassie beoefent, zul je je bedenken dat iedereen dit soort ervaringen heeft – en dat het je waarde niet ondermijnt om uitdagingen aan te gaan.

Meditaties in liefdevolle vriendelijkheid zijn een geweldige oefening om zelfcompassie te ontwikkelen. Zoek om te beginnen een comfortabele en rustige ruimte waar je ongestoord kunt mediteren.

Adem langzaam en diep in, inademen tot 4 tellen, adem vasthouden en tot 7 tellen en uitademen tot 9 tellen. Laat jezelf de bron van je negativiteit en stress opmerken en bekijk het zonder kritiek. Zeg vervolgens hardop een bevestigende verklaring. Een voorbeeld zou kunnen zijn:

“Dit is een voorbijgaand moment van negativiteit. Dit is een menselijke ervaring, en het zal voorbijgaan. Ik bied mezelf liefde en vriendelijkheid aan, en ik ga door mijn negativiteit heen. “

 

Stap 3: begin je verbonden te voelen met het leven

Stap 3 om te leren hoe je gelukkig kunt zijn, is om je meer verbonden te gaan voelen en kan wonderen doen voor je algehele geluksniveau. Jij hebt inspraak in hoe verbonden je bent met de wereld om je heen.

In het bijzonder, wanneer je vaker verbindingen gaat maken en eraan werkt om die verbindingen dieper te maken, zul je meer het gevoel krijgen dat je erbij hoort.

Hoezeer je ook trots bent op jouw individualiteit en onafhankelijkheid, we willen allemaal het gevoel hebben dat we een plek in de wereld hebben.

Zonder die connectie is het gemakkelijk om ongelukkig en richtingloos te worden.

Je hebt bijvoorbeeld veel oppervlakkige relaties en bent relatief populair, maar tenzij je het gevoel hebt dat sommige mensen je echt kennen, is het moeilijk om het gevoel te hebben dat je verbonden bent.

Laten we eens kijken naar drie manieren waarop je dit soort zinvolle verbinding effectief kunt promoten.

 

Help anderen

Op het moment dat je meer tijd gaat besteden aan het opzettelijk helpen van anderen, des te meer voel je je verbonden met de wereld als geheel. Door meelevende gebaren naar anderen toe, vinden we een doel en betekenis.

Bovendien is geluk besmettelijk, en als je anderen helpt, zul je merken dat zowel jezelf als die andere mensen zich gelukkiger voelen.

Er zijn veel eenvoudige en krachtige manieren waarop je anderen kunt helpen. Sommige richten zich op degenen die het moeilijk hebben – je kunt bijvoorbeeld uren vrijwilligerswerk doen bij een hulplijn, eten serveren in een gaarkeuken of werken bij een kringloopwinkel die geld inzamelt voor een goed doel.

Denk na over de oorzaken die je het meest aan het hart liggen, en doe wat onderzoek naar hoe je het beste kunt bijdragen aan die specifieke oorzaken.

Maar dichter bij huis helpen, bouwt ook verbindingen op en bevordert geluk. Denk aan mensen die je kent die wel een helpende hand kunnen gebruiken – misschien oudere familieleden die lastige klusjes te doen hebben, of vrienden met een jonge baby die wel een nacht voor zichzelf kunnen gebruiken.

 

Wees dankbaar

Dankbaarheid bouwt ook een band op en maakt ons gelukkiger. We zijn er vaak best goed in om dankbaar te zijn tijdens de grote momenten van het leven, zoals geboortes, bruiloften, diploma-uitreikingen en promoties.

In ons dagelijks leven is het echter gemakkelijk om dankbaarheid te laten afglijden en niet alle kleine dingen op te merken die het leven speciaal maken.

De meest effectieve en beproefde methode om dankbaarheid aan te kweken, is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Schrijf in dit dagboek 5-10 dingen op die elke dag tot dankbaarheid inspireren.

Concentreer je niet alleen op enorme veranderingen, maar ook op de kleine details van het leven die je raken. En als je steun nodig hebt of herinnerd moet worden aan al het goede in de wereld, pak dan je dankbaarheidsdagboek op en maak opnieuw verbinding met alles wat er is om dankbaar voor te zijn in je leven.

Bewuste wandelingen helpen je ook te waarderen wat je hebt. Gewoon een half uur in de natuur doorbrengen en de impact ervan op al je zintuigen opmerken, kan helpen om het soort verwondering dat je voelde toen je een kind was, nieuw leven in te blazen.

Breng de verschillende geuren in kaart, voel de bries op je huid en merk alle prachtige kleuren op die je in de natuur ziet.

 

Wees kwetsbaar

Tot slot, om terug te verwijzen naar het contrast tussen oppervlakkige en emotioneel intieme relaties, moet je jezelf kwetsbaar maken als je echt verbinding wilt maken op het soort manieren dat geluk op lange termijn bevordert.

Dit betekent niet dat je elke strijd moet uiten, zodat iedereen het kan zien. Het is gezond en belangrijk om grenzen te hebben en voorzichtig te zijn met wat je deelt.

De belangrijkste les hier is om iemand te vinden – of idealiter meer dan één persoon – bij wie je je veilig genoeg voelt om kwetsbaar te zijn.

 

Wat betekent kwetsbaar zijn?

Het betekent dat je jezelf op het diepste niveau laat zien, iemand binnenlaat om je angsten, je onvolmaaktheden en de delen van jezelf te zien die niet af zijn. Het gaat erom dat je je bedachtzaamheid laat vallen en elke poging om een ​​mooier beeld te creëren, vergeet.

Hoewel dit eng kan lijken als je er niet aan gewend bent, is dit soort intimiteit enorm bevredigend. Alleen als je op deze diepere, meer risicovolle manier wordt gezien en gekend, kun je je echt volledig geaccepteerd voelen voor wie je bent.

En door te kiezen voor de mogelijkheid van dat soort onvoorwaardelijke liefde en acceptatie, kies je ook voor geluk.

 

Stap 4: zorg voor jezelf

Eindelijk de laatste stap om te leren gelukkig te zijn.
Het verband tussen geluk en goed voor jezelf zorgen.

Leren hoe je gelukkig kunt zijn, betekent respect voor je lichaam en geest.

Je moet doen wat je nodig hebt om jouw gezondheid te behouden (en te verbeteren).

Soms worden we zo meegesleept in het dagelijkse leven dat we vergeten op te merken hoe het met ons lichaam en onze geest gaat.

We pushen onszelf met een gebrek aan slaap, eten op de vlucht en offeren de dingen op waar we van houden, zodat we geld kunnen verdienen of status kunnen najagen.

Als we dit echter doen, kunnen we niet echt genieten van onze prestaties wanneer we ze bereiken!

Denk er eens over na: wanneer was de laatste keer dat je een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteedde aan gewoon ontspannen?
Hier zijn drie belangrijke manieren waarop je jouw eigen geluk kunt bevorderen door goed voor jezelf te zorgen.

 

Oefen regelmatig

Oefenen kan een hele klus lijken, maar als je de juiste soort oefening vindt, hoeft dat niet zo te zijn. Of je nu graag op de loopband naar je favoriete liedjes rent, naar dansles gaat of baantjes trekt in het zwembad terwijl alle anderen slapen, er zal een soort fysieke training zijn die je gezondheid een boost geeft en tegelijkertijd ook echt plezierig is.

Een van de belangrijkste redenen waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor je humeur, is dat het endorfines aanmaakt – chemicaliën waardoor je je energiek en opgewekt voelt.

Bovendien gaat opzettelijke lichaamsbeweging het soort zittend leven tegen waarin je tijdens de werkdag vastloopt.

Bedenk hoeveel beter je je voelt als je bewuste beweging aan je dag hebt toegevoegd – dit zal je helpen begrijpen waarom sporten zo waardevol is.

Probeer ervoor te zorgen dat je zowel cardiotraining als krachttraining doet. Besteed dus een deel van jouw tijd aan het verbeteren van jouw hartslag en metabolisme, en besteed andere delen van jouw training aan het creëren van sterkere spieren. Je hoeft hiervoor niet perse naar een sportschool, er zijn verschillende apps die je hierin kunnen ondersteunen.

Lichaamsbeweging verbetert niet alleen jouw humeur, maar zorgt ook voor een robuust en gezond lichaam dat jouw zelfvertrouwen kan verbeteren.

 

Eet Happy Food

Als je kijkt naar hoe je gelukkig kunt zijn, weet je misschien niet dat lichaamsbeweging niet de enige activiteit is die ‘gelukkige hormonen ‘kan produceren.

Dit geldt ook voor eten, mits je de juiste dingen eet!

Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die jouw geluk kunnen vergroten door jouw endorfine op natuurlijke wijze te stimuleren:

Aardbeien

Druiven

Ginseng (die je kunt brouwen tot lekkere thee)

Noten en zaden

Pure chocolade

Sinaasappels

Denk er daarnaast aan om een ​​goede balans te vinden tussen gezond eten en jezelf straffen. Met andere woorden, eet niet bij elke maaltijd friet, maar ontzeg jezelf niet het voedsel dat je lekker vindt.

Vergeet niet dat het goed voeden van jouw lichaam ook een manier is om voor jezelf te zorgen. Als je dit op een gezonde, regelmatige manier doet, helpt dit om onbewuste overtuigingen bij te brengen dat je waardevol bent en liefde verdient.

En als je jezelf zo behandelt, is het gemakkelijker om dezelfde soort behandeling van anderen te verwachten – de behandeling die je verdient.

 

Oefen elke dag zelfzorg

Nogmaals, met een druk leven kan het moeilijk zijn om plaats te maken voor het soort zelfzorg dat iemand gelukkig en in evenwichtig houdt.

Maar zelfs als je een enorm volgeplande dag hebt, moet je jezelf uitdagen om altijd ruimte te vinden voor wat zelfzorg.

Het kan helpen om deze in een routine op te bouwen, misschien ‘s morgens vroeg of ‘s avonds als laatste. Heb niet het gevoel dat een zelfzorgsessie uren moet duren of uitgebreid moet zijn om iets waard te zijn.

Zelfs 15 minuten meditatie, of een half uur in een warm bad, kan je al veel goeds doen.

Bedenk ook dat zelfzorg van alles kan zijn. Het moet je gewoon ontspannen, je een vredig gevoel geven en je afstemmen op een gevoel van geluk. Voor sommige mensen kunnen de bovenstaande activiteiten typische voorbeelden van zelfzorg zijn.

Maar voor anderen kan het online games spelen, Sudoku-puzzels doen of de geest op een andere manier betrekken. Alles is mogelijk zolang het je verfrist en tevreden voelt nadat het is voltooid.

 

Ben je klaar om voor geluk te kiezen?

Op dit punt heb je nu geleerd hoe je gelukkig kunt zijn en zou je beter moeten begrijpen hoe geluk een keuze is. Hoe je jouw omstandigheden en zelfs jouw eigen gevoelens kunt veranderen om een ​​vreedzamer en meer lonend leven te leiden.

Als je klaar bent om geluk voor jezelf te kiezen, is het van vitaal belang dat je duidelijke doelen hebt en er vervolgens naar handelt. Een manier om dit effectiever te doen, is door de Wet van Aantrekking te gebruiken om jouw doelen te verwezenlijken.

Voortbouwend op de kernwaarheid die soortgelijk soortgenoten aantrekt, leert de Wet van Aantrekking ons hoe we onze gedachten, gevoelens en energie kunnen afstemmen op de dingen die we willen.

Voel jij de motivatie om hiermee aan de slag te gaan en kun je er wel hulp bij gebruiken?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op;

e-mail: contact@good-health.nl
WhatsApp: 0685223030