Leestijd: 4 minuten

Misvattingen over hypnose/ hypnotherapie. 

 

Er zijn helaas nogal wat misvattingen over hypnose. Showhypnose is hier grotendeels verantwoordelijk voor, en dan vooral hoe hypnose vertoond is op TV. 

Veel mensen zijn daardoor verkeerd geïnformeerd, hebben er verkeerde gedachten en soms zelfs angsten voor, terwijl hypnose juist veel voor iemand kan betekenen. Daarom beschrijf ik in dit artikel enkele misvattingen over hypnose, gevolgd door de juiste informatie, gebaseerd op de realiteit. 

  

 1. Als je onder hypnose bent slaap je of ben je bewusteloos.

Dit is een van de meest voorkomende misvattingen over hypnose. Je verliest namelijk nooit je volledige bewustzijn. Laat staan dat je in slaap valt tijdens de hypnose. Integendeel, je bent juist volledig wakker. 

Alle niveaus van hypnose worden gekenmerkt door een verhoogde aandacht. Het is juist deze verhoogde concentratie die je ontvankelijkheid verhoogt voor nieuwe suggesties. In deze lijn bestaat er niet zoiets als een ‘gehypnotiseerd gevoel ‘. (Mensen denken daarom ook vaak dat ze niet in hypnose zijn geweest) Hoogstwaarschijnlijk zul je genieten van een gevoel van diepe kalmte en ontspanning. 

James Braid, de ‘vader van het moderne hypnotisme’, bedacht de term ‘hypnose’ naar het Griekse woord ‘Hypnos’, wat slaap betekent. Braid probeerde later de term “monoideïsme” te gebruiken om hypnose te verklaren als een toestand van geconcentreerde focus op één (mono) idee (ideisme). De term “hypnose” bleef echter hangen. 

  

 1. Na de sessie kun je niets meer herinneren.

Ook dit is niet waar. Je kun je na een hypnose sessie alles nog herinneren, tenzij geheugenverlies specifiek wordt voorgesteld voor een hypnotherapeutisch doel. Het is wel mogelijk dat je een “dromerig” gevoel hebt. Of dat je heen en weer zweeft tussen slaap en waakzaamheid. Het is daarbij normaal dat je geest soms dwaalt. 

Na de hypnose heb je herinneringen aan de sessie, vergelijkbaar met die uit een diepe dagdroom of dutje. 

  

 1. Je kan tegen je wil gehypnotiseerd worden.

Dit is ook een misvatting over hypnose. De meeste “show-hypnotiseurs” creëren een illusie over dat ze een magische of mysterieuze kracht hebben, en dat ze macht over andere mensen bezitten. Maar zo’n macht bestaat helemaal niet. 

Hypnose is een staat van instemming en samenwerking. De enige controle die de hypnotherapeut over je heeft, is de controle die jij zelf toestaat. De normale ‘controle’ is, om de hypnotherapeut in de mogelijkheid te geven je in een staat van ontspanning te brengen en vervolgens de gedachten en beelden voor je concentratie te suggereren. 

Tijdens een hypnose sessie kun je op elk moment een einde maken aan de lichamelijke ontspanning en mentale concentratie. 

  

 1. Doordat je je helemaal overgeeft kun je dingen doen die je niet wilt doen.

Onjuist. Je kunt te allen tijde normale beslissingen nemen onder hypnose. Je kunt niet ‘geprogrammeerd’ worden om iets te doen onder hypnose dat je onder normale omstandigheden ook niet zou doen. 

  

 1. Niet iedereen kan gehypnotiseerd worden.

Het gaat er niet om of je gehypnotiseerd kunt worden, maar of je jezelf kunt laten begeleiden om in hypnose te gaan. De meeste mensen gaan makkelijk in hypnose. Zeker als ze begrijpen dat je bij bewustzijn blijft. De belangrijkste reden waarom sommige mensen zich niet laten hypnotiseren is de angst voor het verlies van controle. 

Als je vertrouwd bent met het proces en de hypnotherapeut, en je weet wat je kunt verwachten, dan is hypnose verrassend eenvoudig. Iedereen heeft daarbij de mogelijkheid om gehypnotiseerd te worden, omdat het een natuurlijke en normale toestand is die ieder van ons minstens twee keer per dag meemaakt: ’s Ochtends bij het ontwaken en ’s avonds bij het in slaap vallen. 

De staat van hypnose is vergelijkbaar met de staat waarin je bent als wanneer je dagdroomt, mediteert, autorijdt en ‘automatisch’ op je bestemming aankomt, of zo verdiept bent in een project of gesprek dat de tijd lijkt om te vliegen. 

Een hypnotherapeut helpt je doelbewust deze ontvankelijke staat in te gaan en gebruikt deze staat vervolgens om op verschillende manieren hiermee te werken. Mensen lijken in staat te zijn om verschillende niveaus van hypnotische diepte te bereiken, maar iedereen kan tot een voldoende diepte worden gehypnotiseerd om de meeste therapeutische doelen te bereiken. Herhaalde hypnose kan de diepte van hypnose vergroten, maar maakt je niet noodzakelijkerwijs meer suggestief. 

  

 1. Alleen zwakbegaafden en goedgelovige mensen kunnen gehypnotiseerd worden.

Dit is ook een misvatting over hypnose. Het vermogen om gehypnotiseerd te worden is niet gerelateerd aan goedgelovigheid, zwakbegaafden of onderdanigheid. Integendeel.  Studies suggereren dat mensen met een bovengemiddelde intelligentie – die zich kunnen concentreren en die een vermogen tot creativiteit en levendige verbeelding hebben – goede veranderingen kunnen ervaren na het werken met hypnose. 

  

 1. Je moet in een diepe lichamelijk ontspanning zijn om in een staat van hypnose te verkeren.

Je niveau van lichamelijke ontspanning heeft niet noodzakelijk invloed op de effectiviteit van de sessie. Er zijn verschillende soorten hypnose methoden die niet eens op lichamelijke ontspanning werken. 

De meeste mensen die zich zorgen maken over hun vermogen om fysiek te ontspannen onder hypnose, zijn zeer aangenaam verrast na mentale rust. 

  

 1. Onder hypnose kun je al je diepste geheimen onthullen.

Onjuist. Je verliest geen controle tijdens een hypnose sessie en onthult zeker geen persoonlijke geheimen. Tenzij je dat zelf wilt, maar daar heb je zelf volledige controle over. 

  

 1. Met hypnose kan je nauwkeurig alles terughalen wat je ooit overkomen is. 

Hypnose kan zeer effectief zijn voor het vastleggen van verloren herinneringen. Maar je kunt ook liegen wanneer je onder hypnose bent, of zelfs valse herinneringen ervaren. Hypnose is daarom dus geen waarheidsserum. 

  

 1. Je kunt voor altijd vast komen te zitten in een hypnose trance.

Dit is onmogelijk. Niemand is ooit vastgelopen in een hypnotische trance. Hypnose is een natuurlijke toestand die we altijd binnenkomen en verlaten. 

Er zijn geen bekende gevaren met hypnotherapie. 

  

Zelf een hypnosesessie ervaren? 

Er zijn dus veel negatieve misvattingen over hypnose, terwijl het juist een zeer effectieve therapievorm is. 

Wil je zelf een hypnose sessie voor je lichamelijke/ geestelijke klacht? En ervaar je één van deze, of andere, klachten: 

 • Burn-out  
 • Overgewicht 
 • Onverklaarbare medische klachten 
 • (Sociale) Angst of fobie 
 • Verslaafd aan roken 
 • Overige verslaving 

Heb je een vraag over één van deze misvattingen van hypnose?  
Of heb je een andere vraag over?  
 
Neem dan eenvoudig contact op met de praktijk of maak direct een afspraak.