Leestijd: 4 minuten

Hypnotherapie

Het is toch eigenlijk heel gek dat wij onze auto of onze nieuwe cv ketel wél onderhouden en niet onszelf? We staan dagelijks bloot aan emoties en nemen vaak de tijd niet om emoties goed te verwerken.

Het kan hierbij gaan om heel veel verschillende emoties van heel verschillende aard. Soms spelen deze emoties, van vroeger, nog steeds en soms worden ze verdrongen. De ene persoon komt gemakkelijker bij zijn of haar gevoel dan de andere. Hypnose werkt met trance. In trance kom je gemakkelijker bij je gevoel. Na afloop van de sessie verwerk je tijdens je slaap gemakkelijk en onbewust de dingen die spelen. Je behoeft daar niets actiefs voor te doen of te laten!

Eigenlijk weet iedereen vanuit zijn of haar kern wie of wat hij/zij is. Hypnotherapie helpt om bij jezelf te komen. Vanaf daar werk je aan jezelf en aan de oplossing voor je probleem.

Wat is hypnotherapie?

Eenvoudig gezegd is hypnotherapie ( of in het Engels Hypnotherapy ) een belangrijk regulier therapeutisch middel, waarmee zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid van mensen kan worden bevorderd. Als middel is deze therapievorm minder bekend dan reguliere psychotherapie.

Hypnotherapie maakt gebruik van een toestand van veranderd bewustzijn (“trance”), waarin de cliënt, met hulp van mij, zichzelf (dus nooit willoos!),  heeft gebracht. In deze toestand is diegene die onder hypnose is, sterk op de eigen binnenwereld (de beleving van, met en in zichzelf) gericht. De trancetoestand zorgt ervoor dat de cliënt gevoeliger is voor suggesties van mij als therapeut en minder gevoelig is voor de geluiden en invloeden van buitenaf. Dit komt in feite door een betere en diepere concentratie.

 

 

Veranderingen

Tijdens deze sessies spelen zich in de hersenen en in het zenuwstelsel processen af die voor veranderingen kunnen zorgen. Hypnose is geen slaap, maar na hypnose kan men wel door een diepe ontspanning in slaap vallen. Wanneer je in trance bent, merk je bij jezelf dat je gemakkelijker associaties (verbanden) legt die samenhangen met de beleving in jezelf (zoals begrippen en gebeurtenissen). Herinneringen kunnen op deze wijze levendiger naar voren komen. Gevoelens kunnen intenser worden gevoeld. En het kan gebeuren dat je tijdens je trance ‘plotseling’ bewust wordt van voordien onbewust / bewust vergeten problemen (omdat je er bijvoorbeeld toen niet mee kon omgaan, maar er nu wel aan toe bent). Je onderbewuste laat (uit overlevingsoverwegingen en je eigen veiligheid van dat moment) niet eerder toe dat je iets herinnert, dan dat je aan de verwerking ervan toe bent. Daarbij kan het onderbewust ook vaak zelf een oplossing geven voor de problemen.

Naast mensen onder hypnose brengen, haal ik vaak mensen  juist uit hypnose zonder dat diegene bewust is dat hij of zij in trance is. Trance is een natuurlijk dagelijks verschijnsel bij ieder mens. Iemand kan bijvoorbeeld in trance zij als diegene last heeft van herhalende gedachte patronen, piekeren of onverwerkte dingen. Ik ga dan zeg maar ze ont-hypnotiseren.  Mensen zijn zonder dat ze dat weten in hun dagelijks leven in een soort hypnose.  Ook mindfulness technieken, yoga technieken, rouw verwerking technieken , technieken die je in situaties of personen kunnen helpen verplaatsen en visualisatie technieken kunnen veel gebruikt worden bij hypnotherapie. Ook vinden gesprekken plaats.  De gesprekken zijn altijd gericht op actieve verwerking, aansturing, coaching, ontspanning, training en concentratie. Er zijn binnen de hypnotherapie veel verschillende technieken van toepassing. Ik ga hier niet verder in op die technieken. Het gaat immers gewoon om jouw resultaat. (Bijvoorbeeld bij de tandarts kom je om van kiespijn af te komen. Of bijvoorbeeld witte tanden zijn belangrijker dan de werking van de borstel…. ) Wel is het zo dat voorafgaand aan elke behandel techniek aan jou wordt uitgelegd wat je wel of niet kunt verwachten. Samenwerking berust immers op respect, wederzijds vertrouwen, professionaliteit en vooral veiligheid!

 

Waarmee kan ik terecht bij een hypnotherapeut?

Het is bewezen dat heel veel verschillende mensen baat hebben bij hypnotherapie. De leeftijd loopt gemiddeld tussen de 8-9 jaar t/m 65-70 jaar.

Hier volgt een aantal voorbeelden van cliëntgroepen die met succes kon worden behandelen:

* hoog sensitieve personen (hsp),

* slimme mensen ,

* mensen die moeite hebben met (valse ) autoriteit,

* mensen die trager zijn dan andere mensen -maar beslist niet dommer – ,

* mensen met ongeduld ,

* gevoelige en kwetsbare mensen ,

* mensen met trauma’s,

* mensen die stress (bijvoorbeeld in hun gezin) hebben meegemaakt (overlijden , scheiding, enzovoort ),

* mensen met zelfkritiek ,

* mensen die hun gedrag willen veranderen,

* mensen met schuldgevoel,

* mensen die geen nee kunnen zeggen ,

* mensen die anderen met liefde het naar de zin willen maken maar die steeds weer teleurgesteld worden in de reactie van anderen ,

* mensen met dilemma’s,

* mensen die zich hulpeloos en kwetsbaar voelen ,

* mensen die willen afvallen,

* mensen met stemmingen ,

* mensen met keuzestress ,

* mensen met angst voor afwijzing ,

* mensen met lijden,

* mensen met pijnklachten,

* mensen die anderen pleasen,

* mensen met spanningen,

* mensen met teveel angsten of met fobische klachten ,

* mensen die overleven in plaats van leven ,

* mensen die zich onbegrepen voelen,

* mensen met energieproblemen ,

* mensen die willen praten met iemand die ze neemt zoals ze zijn,

* mensen met burn-out klachten.

 

Verder ben ik, op het moment van schrijven, actief bezig om specialistische kennis op te doen m.b.t. prikkelbare darmen  en mensen die veel onrust in zichzelf voelen. Wist je dat hypnotherapie sinds de laatste jaren door veel maag-lever-darmartsen, kinderartsen en huisartsen wordt aanbevolen als meest effectieve behandelmethode?

Het zal dan ook een logisch vervolg zijn dat ik meer ga samenwerken met met o.a. een internist / reumatoloog, met osteopaten, met voedingsspecialisten , met gastro-entrologen en kinderartsen.

Ik behandel ook kinderen vanaf een jaar of 8. Ik kan kinderen ook behandelen via de vader of moeder door naar de groep en/of het gezin te kijken hoe we onderling gedrag meer tot rust kunnen brengen. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

Gevaren en contraindicaties

Hypnotherapie is zeer goed inzetbaar voor zowel volwassenen als voor kinderen.
Bij sommige ziektebeelden echter is hypnotherapie niet geschikt. Zeer ernstige psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie om met hypnose te werken.

Lees hier ook over de misvattingen over hypnotherapie: klik hier