Leestijd: 3 minuten

Wandel coaching

Waarom wandelcoaching?

Onderdeel van de werkwijze van Good Health is dat het grootste gedeelte van alle coaching buiten en bij voorkeur bewegend wordt gedaan, met andere woorden; wandelcoaching.

Over de bewezen meerwaarde, de praktische uitvoering en waarom ik wandelcoaching inzet bij onder andere stress en burn-out lees je op deze pagina.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wandelcoaching – een relatief nieuwe vorm van hulp – veel kan betekenen voor mensen die last hebben van chronische stress en zelfs burn-out.

Wat is wandelcoaching?

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en ik als coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend. Om je toch een idee te geven, hierbij een greep uit wat ik ervaren heb en terug gekoppeld krijg van de coachees.

De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen. In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn. Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging. In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen. Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken, en makkelijker beslissingen kan nemen. De stilte creëert ruimte in je hoofd.

Na een wandeling voelen mensen zich minder angstig of somber en de spanning in de spieren neemt af. Natuurlijke symbolen en metaforen werken verhelderend en leiden tot mooie inzichten. Als wandelcoach gebruik ik regelmatig metaforen uit de natuur. Dit kan leiden tot creatieve manieren van denken en verrassende persoonlijke inzichten. Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.

Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. Je hoeft niet in een kamertje te zitten en iemand recht aan te kijken; veel klanten ervaren wandelcoaching hierdoor als laagdrempelig en plezierig. Juist dat geeft ruimte om samen de diepte in te gaan. De natuur is een effectieve ontspanner.

Wanneer je last hebt van stress wil je in de eerste plaats weer ontspannen. De natuur blijkt dit teweeg te brengen en daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen. De natuurlijke omgeving, het groen, de stilte, het bospad met grind en takjes – dit alles brengt ons uit het hoofd en in de ervaring van dit moment. De prikkels uit de natuur kunnen we bovendien ‘zacht’ noemen: ze schreeuwen niet om onze aandacht zoals een reclame dat doet; en dat geeft rust.

Hoe kan het dat mensen zo rustig worden van wandelen door een bos? Waar zit het ‘m precies in?

Burn-out en natuur.

Sinds kort mogen huisartsen in Schotland natuur voorschrijven. Voor klachten zoals stress, hoge bloeddruk, innerlijke onrust heeft natuur een sterk genezende werking. De levenskwaliteit van mensen met aandoeningen als diabetes en hartziekten stijgt enorm door meer buiten te zijn.

Juist voor mensen die burn-out klachten ervaren als: Extreme vermoeidheid, Angst en paniek, Emotionele overbelasting, Prikkelbaar, Neerslachtig gevoel, Huilbuien, Overprikkeling, Slaapproblemen; heeft de natuur een bijzonder positief effect. Daarnaast is in beweging zijn in de natuur ook aantoonbaar effectief voor mensen met een depressie.

Waarom wandelcoaching bij een burn-out?

Als mensen een burn-out krijgen dan is voldoende bewegen, gezond eten, op tijd naar en uit bed en voldoende ontspanning al de helft van de genezing.

Als je dat kan combineren met de uitspraak van Albert Einstein; “Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen.” Dan ben je al mooi op weg.

De natuur kent ook geen rechte weg. Na een storm liggen er omgewaaide bomen en kapot getrokken takken. Soms verdwaal je en soms word je ineens geraakt door onverwachte schoonheid.

Ook toe aan een stevige wandel-coaching?

Neem dan contact op!

 

 

Wil je nog meer weten over wandelcoaching? Bekijk dan de website van de echte wandelcoach.