Leestijd: 3 minuten
Als ontspanning voor jou een inspanning is, als je het gevoel hebt dat jij geleefd wordt, als je een hele dag van de ene verplichting naar de andere holt, als alles wat je doet voelt als moeten, als het voelt als een vervelende klus in plaats van een stukje van jouw levensdroom die je wilt verwezenlijken, dan ben jij een van de miljoenen mensen die elke dag lijden onder stress.  

Maar je kent zeker ook mensen die duizend-en-een taken met een glimlach afwerken, mensen die misschien nog veel meer verantwoordelijkheden, zorgen en uitdagingen hebben dan jij hebt, en die toch altijd rustig zijn. Ze vinden zelfs nog de tijd om te gaan sporten, te genieten van een terrasje, een feestje te organiseren, bij hun familie te zijn en elke week een boek te lezen. En dat alles doen ze met zichtbaar gemak en plezier! En laat nu net dat laatste; plezier, voor mensen met stress “een ver van mijn bed show” zijn geworden. Terwijl genot en plezier noodzakelijk zijn om in de stroom van het dagelijkse leven oases van rust te kunnen creëren in je hoofd, je lichaam en je drukke agenda. Plezier kun je plannen, maar komt ook dikwijls ongepland en dan is het nog mooier. 

Je kunt in alles plezier hebben of aan alles lak hebben. Ik hoef er geen uitleg bij te geven dat plezier hebben in wat je doet je een grotere garantie biedt op een leuk, kwaliteitsvol leven met gecontroleerde stress. 

Dingen die je plezier bezorgen in het leven, geven je een positieve vorm van stress. Men noemt dit ook ‘eustress’ (het Griekse ‘eu’ betekent ‘goed’, zoals bijvoorbeeld in euforie). Wanneer je helemaal opgaat in dingen die je plezier geven, kom je in ‘flow’. Flow is een gevoel van opwinding dat in je lichaam fysiologische reacties veroorzaakt zodat je je taken moeiteloos kunt doen.  

Om het accent op het energetische, goede gevoel te leggen gebruik ik het woord flowstress of kortweg flow om aan te duiden dat je jezelf positief oplaadt om dingen aan te pakken, met als gevolg plezier én resultaat. Met andere woorden, flow is positieve energie die je drijft in het leven en die je een goed gevoel geeft. 

Door het leven zelf, kom je regelmatig in situaties terecht waarin de drukte het overneemt van je goedbedoelde planning. Op zulke momenten kun je een slachtoffer worden van datgene wat miljoenen mensen dagelijks in de ban houdt: stress! 

Als je niet oplet, zal het stressmonster je continu lastigvallen en leegzuigen. Het stressmonster ontneemt je je levenslust, het vergalt je plezier en het maakt je lichaam ziek en uitgeput.  

Ik noem dit monsterstress en dat is het tegenovergestelde van de flow. Het is negatieve stress die je energie steelt. Als je te weinig energie hebt, voel je je heel slecht in je vel en kom je in een negatieve spiraal terecht die je de zin af neemt om goed voor jezelf te zorgen. 

Gelukkig kun je ervoor zorgen dat die monsterstress niet voor altijd de rest van je leven beïnvloed. Zelfs veel gemakkelijker dan je misschien nu, met een lijf en hoofd vol monsterstress, kunt bedenken. Het aanpakken van monsterstress vraagt geen absurde, onmogelijke aanpak. Je hoeft er niet elke dag uren voor te mediteren of eindeloos ademhalingsoefeningen te doen. Ik ga je niet lastigvallen met allerlei ontstresstechnieken waarvan je alleen maar zenuwachtig wordt omdat je er geen tijd voor hebt. Ik vraag je ook niet om elke dag te gaan sporten tot je helemaal uitgeput bent. Het enige wat nodig is… is een andere kijk op je leven. Ja… echt waar! 

En hoe? Daar ga ik je bij helpen! Maar, alleen als jij zelf wil! 

Laten we beginnen met de eerste vraag te stellen: wat wil jij in je leven? Kun jij daar concreet antwoord op geven, durf je dit hardop uit te spreken of neer te schrijven? 
Begin daar maar eens mee dan, hier!