Leestijd: 6 minuten

Wisselwerking darmen en brein (PDS)

Wisselwerking darmen en brein (PDS)

Darmgerichte hypnotherapie: wat is het en hoe werkt het? 

Darmgerichte hypnotherapie wordt snel een van de meest veelbelovende nieuwe technieken voor het beheersen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), maar wat is het precies? En hoe kan onze geest veranderen wat er in onze darmen gebeurt? 

Je bent misschien al bekend met het idee van hypnotherapie – een vorm van diepe ontspanning die de geest in staat stelt om open te staan voor suggesties of aanwijzingen. Deze techniek wordt steeds meer gebruikt in een therapeutische setting om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen en het heeft veel succes. Studies tonen zelfs aan dat meer dan 70% van de PDS-patiënten aanzienlijk baat kan hebben bij darmgerichte hypnotherapie. 

Darmgerichte hypnotherapie & de darm-hersenverbinding 

Om te begrijpen hoe darmgerichte hypnotherapie werkt, moet je eerst begrijpen hoe de darm en de hersenen met elkaar verbonden zijn. 

De ‘darm-brein-as’ is een tweerichtingsverbinding tussen je hersenen (het centrale zenuwstelsel) en darmen (enterisch zenuwstelsel). Ze communiceren heen en weer langs een snelweg van zenuwvezels die de nervus vagus wordt genoemd. 

Ze communiceren ook langs de HPA-as, die onze stressreacties beheert. 

Het is de chemische communicatie die langs deze berichtenservices loopt die je maag misselijk kan maken als je je zorgen maakt of vlinders hebt als je opgewonden bent. 

Er wordt gedacht dat mensen met PDS een storing ervaren in deze ‘darm-hersenverbinding’. Dit betekent dat de verkeerde berichten worden verzonden, of dat de juiste berichten worden verzonden, maar verkeerd worden geïnterpreteerd als slecht, terwijl ze in feite normaal zijn. Wanneer zo’n miscommunicatie plaatsvindt, kun je darmpijn, constipatie of diarree ervaren. 

Met al deze communicatie, of miscommunicatie die gaande is, willen veel mensen met PDS de controle over de communicatiestroom tussen hun hersenen en darmen terugkrijgen – en dat is waar darmgerichte hypnotherapie binnenkomt. 

wisselwerking darmen en brein

Hoe werkt darmgerichte hypnotherapie? 

Hypnotherapie gaat over het trainen van die delen van de hersenen waar we normaal gesproken geen bewuste controle over hebben, zoals je darm-hersenverbinding. Hoewel we niet volledig begrijpen hoe darmgerichte hypnotherapie werkt, wordt volgens onderzoekers van een universiteit in Melbourne aangenomen dat door een diep ontspannen en gefocuste toestand binnen te gaan, je hersenen openstaan voor suggesties over hoe je beter kunt communiceren met je darmen om de symptomen te verbeteren. Het is alsof je je lichaam en hersenen wat rust en ontspanningstijd geeft om hun misverstanden opzij te zetten en opnieuw te kalibreren. 

Hypnotherapie kan ook helpen om de HPA-as (die onze stressreacties beheert) te reguleren en stress te verlichten, wat een van de belangrijkste triggers van PDS is. Vaak kunnen mensen met PDS zich zorgen maken over het hebben van, of de symptomen van een opwinding. Deze stress op zich kan de symptomen verergeren. In deze situatie kan een diep ontspannende hypnotherapiesessie fungeren als een “stroomonderbreker”. 

Hoe ziet een darmgerichte hypnotherapiesessie eruit? 

Een darmgerichte hypnotherapiesessie kan 15 tot 60 minuten duren en kan persoonlijk worden gedaan met een darmgerichte hypnotherapeut. Het is het vermelden waard dat langere sessies niet noodzakelijkerwijs extra voordelen betekenen – in 2016 toonde een onderzoek aan dat sessies van 15 minuten dat darmgerichte hypnotherapie net zo effectief zou kunnen zijn als een laag FODMAP-dieet. 
 
Welke methode je ook kiest, je kunt meestal drie belangrijke fasen verwachten voor een typische darmgerichte hypnotherapiesessie. 
 
De eerste fase wordt hypnotische inductie genoemd. Dit is de diepe ontspanningsfase. Tijdens deze fase word je door ontspanningsoefeningen geleid en zachtjes geïnduceerd in een gerichte staat van ontspannen en geabsorbeerde aandacht. Als je ooit een yogales of geleide meditatie hebt gevolgd, zijn de ontspanningsoefeningen je misschien bekend; je kunt worden gevraagd om je ogen te sluiten en vervolgens je gezicht, armen, buik en rug te ontspannen, of om je te concentreren op je ademhaling. Deze inductie kan worden herhaald, bijna precies hetzelfde, in elke hypnotherapiesessie. Dit is om je te helpen oefenen met het bereiken van een staat van gerichte ontspanning sneller en effectiever in de loop van de tijd. 

Zodra je de oefening hebt voltooid, zou je moeten merken dat jouw lichaam zich kalm voelt en dat je in staat bent om afleidingen van buitenaf te negeren terwijl je je concentreert op de stem van jouw therapeut. 

In de tweede fase van de sessie kan jouw therapeut beginnen met een visualisatieoefening om jouw geest te helpen zich te concentreren op wat er in jouw darmen gebeurt. Soorten fantasierijke beelden die worden gebruikt in darmgerichte hypnotherapievisualisaties kunnen bijvoorbeeld zijn: 

  • Stel je de gladde spieren van je spijsverteringskanaal voor als een reeks gesmeerde passages waarin voedselmateriaal gemakkelijk en volgens jouw behoeften passeert. 
  • Je je onderbuik voorstellen als een vrij stromende rivier. Je kunt de stroom regelen op basis van jouw behoeften. 
  • Het visualiseren van ontspannende omgevingen, zoals op het strand of in een prachtig bos. 
     
     

De laatste fase van een darmgerichte hypnotherapiesessie richt zich meestal op het introduceren van nuttige suggesties in de ontspannen geest. ‘Suggesties’ zijn eenvoudige uitspraken die de hypnotherapeut in je onbewuste aflevert, waar ze gemakkelijker kunnen worden opgenomen en bewerkt. 
 

Luisteren naar suggesties tijdens een hypnotherapie sessie is anders dan ze horen in je normale dagelijkse leven. 
 
Als je bijvoorbeeld een nuttige suggestie zou krijgen, zoals “Je onderbuik zal zich comfortabel en ontspannen voelen”, in je normale waaktoestand, zou je bewuste geest ertegen kunnen vechten, zeggend “maar ik kan me niet beter voelen!” of “Ik zal altijd pijn hebben!” 
 
In feite helpt de ontspannen en geabsorbeerde staat van concentratie die je binnengaat tijdens darmgerichte hypnotherapie suggesties te laten bezinken, zodat jouw geest en lichaam kunnen samenwerken om miscommunicaties op te lossen die symptomen veroorzaken. 

Hoe lang duurt het voordat darmgerichte hypnotherapie werkt? 

Studies tonen aan dat ongeveer 70% van de mensen hun darm gerelateerde symptomen verminderde na zes weken darmgerichte hypnotherapie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er geen remedie is voor het prikkelbare darmsyndroom en dat hoewel darmgerichte hypnotherapie veel mensen helpt hun symptomen te beheersen, het ook geen remedie is. 
 

Wie kan darmgerichte hypnotherapie gebruiken? 

Bijna iedereen die PDS-symptomen ervaart, kan darmgerichte hypnotherapie proberen, ook bekend als PDS hypnotherapie of hypnotherapie voor IBS. Hoewel het over het algemeen wordt beschouwd als een uitzonderlijk veilige praktijk, is hypnotherapie mogelijk niet geschikt voor mensen met psychotische symptomen, zoals wanen of hallucinaties. Het kan zinvol zijn om met jouw MDL-arts te praten om erachter te komen of darmgerichte hypnotherapie geschikt voor je is. (Steeds meer MDL-artsen in Nederland, België en vooral Duitsland, sturen patiënten door naar de hypnotherapeut)  

Kan iedereen gehypnotiseerd worden? 

Ondergaan van een hypnotische toestand gebeurt vaker dan je je misschien realiseert. Heb je ooit gemerkt dat je dagdroomt, of zo opgaat in een boek of film dat je de wereld om je heen niet opmerkt? Hypnose is een vergelijkbare gemoedstoestand. Hoewel de responsiviteit op hypnose kan variëren, drijven de meesten van ons op verschillende momenten in en uit deze toestand zonder het zelfs maar te beseffen. 

Het wetenschappelijke bewijs achter darmgerichte hypnotherapie

Darmgerichte hypnotherapie wordt al jaren onderzocht. De eerste was in 1984 en sindsdien zijn er meer dan tien klinische onderzoeken uitgevoerd. Het maakt ook deel uit van het 2021 “American College of Gastroenterology” aanbevolen behandelingen voor IBS. 

Een studie toonde aan dat de voordelen van hypnotherapie net zo effectief zijn als het low FODMAP-dieet, een eliminatiedieet met een sterke resultaat in het verminderen van PDS-symptomen. 

Een andere studie uit 2018 toonde aan dat zes sessies van individuele of groepshypnotherapie de symptomen verbeterden bij 50% van de deelnemers, vergeleken met 23% in de controlegroep. Hier kreeg de controlegroep alleen voorlichting over PDS. 

Vervolgstudies hebben aangetoond dat de voordelen van darmgerichte hypnotherapie tot vijf jaar worden gehandhaafd. Dit betekent niet dat de symptomen na vijf jaar opnieuw zullen verschijnen – alleen dat de studie voor deze periode met de patiënten is opgevolgd. Soms vallen mensen terug, maar verbeteren dan na terugkeer naar hypnotherapiesessies. 

Hoe nu verder?

Als je wilt weten of darmgerichte hypnotherapie geschikt voor je kan zijn, neem dan gratis en vrijblijvend contact op. 

Telefoon:  043-7634587 / App: 0685223030 / contact@good-health.nl / contactformulier
Natuurlijk kun je ook meteen een afspraak maken voor een Hypnotherapie of Yager Therapie behandeling